Facebook kulturáltan

A világ olyan gyorsan fejlődik, hogy az emberi kultúra nem képes a lépést tartani. Az elmúlt húsz-harminc évben nagyobb és gyorsabb fejlődésen ment végig, mint előtte századokon keresztül. Anyáink a vonalas telefon bevezetésekor még arról fantáziáltak, hogy milyen jó lenne, ha a másiknak nem csak a hangját hallanánk, hanem egy kis képernyőn látnánk is az illetőt. Ezt már kipipáltuk, lett Skype. És lett Facebook is. Meg Twitter, és még rengeteg rengeteg sok minden. Lassan de biztosan haladunk a teleportálás felé. De ne szaladjunk annyira előre inkább tanuljuk meg azt használni, amink van.Nap, mint nap szembesülök azzal, hogy a Facebook-on mennyire kulturálatlanul viselkednek az emberek, ami valljuk be, néha legalább annyira visszataszító, mintha az utcán csinálná ugyanazt, amit leír, vagy amiről képet tesz fel. Az, hogy milyen témájú videót teszel fel, olyan, mintha egy nyakadba akasztott táblával járkálnál: "Hívő/rasszista/magányos/jobboldali/... vagyok."

De biztos, hogy minden személyes dolgodat az egész világ látni akarja, vagy látnia kell?

Néhány dolog, amit szerintem érdemes megfontolni:

Facebook ID:
 • A Facebook-ra feltett adataid nyilvánosak, és nem törölhetők  a rendszerből. Így a Facebook-os profilod olyan, mint egy mindenki számára elérhető e-ID, azaz e-személyi azonosító. Azért e-, mert a felhőben van. 
 • Az adataidat nemcsak a barátaid, hanem a munkáltatód, a tanáraid, a szomszédok, mindenki, látni fogja, aki az ismeretségi körödbe tartozik. 
 • Ez az ID tehát egy félhivatalos személyiségi azonosító. 
 • Nem mindegy, hogy milyen a profilképed. Ha egy félpucér képet teszel ki magadról, mert úgy gondolod, hogy jó melleid vannak, lehet, hogy népszerű leszel bizonyos körökben, de felsőbb körökben biztos, hogy nem fognak komolyan venni.

Facebook Chat:
 • Ha valakit megszólítasz, köszönj, mint ahogyan a való életben is köszönsz, ha találkozol valakivel. 
 • Kerüld a helyesírási hibákat, a rövidítéseket, úgy mint, nemtom, sztem, vmi... Az androidos készülékeken már rendelkezésünkre áll egy szótár, ami két beütött betű után beírja neked  a szót. Ha gyorsan akarsz írni, hasznos. 
 • Ha beszélgettél valakivel és már menni akarsz, köszönj el. Az a legrosszabb, amikor a másik kérdez valamit és utána tíz percig a te válaszodra vár, mire rájön, hogy már rég elmentél. Ez egész egyszerűen olyan szintű bunkóság, mintha találkoznál egy ismerősöddel az utcán, beszélgetnétek, és te a mondat közepén köszönés nélkül faképnél hagynád. 
 • Ne beszélgess egyszerre több emberrel. A multitasking talán segít abban, hogy sokfelé megtanulj koncentrálni, de a másik következménye, hogy egyikre sem tudsz majd igazán odafigyelni.
 • Miközben valakivel beszélsz, ne játssz, ne nézz filmet. Megalázó a másikra nézve. 
 • Ha valakinek levelet írsz, legyen megszólítás, elköszönés. Szólítsd néven, ez mindenkinek jól esik. Ha magyar levelet írsz, a megszólítást felkiáltójel, az Üdvözlettel-t pedig kettőspont követi. Angolban pedig mindkettő után vesszőt írunk.
Facebook Albums:

 • Senkire nem tartoznak az intim együttlét utáni szelfik. Ez a kettőtök dolga. Nem kell azzal büszkélkedni, hogy milyen jót dugtunk az éjjel. 
 • Lehet, hogy büszke vagy a gyerekedre, de ne őt tedd a profilképre. Még akkor is, ha jelenleg ő az életed legfőbb értelme és minden gondolatod körülötte forog, ő nem te vagy. Egyáltalán, ne tegyél fel a gyerekedről képeket, mert ez személyi jogsértés. Nem biztos, hogy a gyereked 15 év múlva szeretné a bébifotóit viszontlátni illetéktelenek kezében. Ezzel egyenes úton hozzájárulsz a gyereked elleni cyberbulling-hoz. 
 • Csoportképeken ne jelölj be másokat. Ez szintén személyi jogsértés. A másik lehet, hogy nem szeretne szerepelni azon a fotón. 
 • Ne tegyél fel magadról csücsörítős, félmeztelen, előnytelen vagy visszataszító képeket, mert ezekkel mások visszaélhetnek.
 • Ami a facebook-ra egyszer felkerült, az már senki előtt sem titok. 
Facebook Wall:

 • A falra ne írj ki semmit az aktuális érzelmi állapotodról. Senkit nem érdekel. Ha problémád van, írj az egyik barátodnak, hogy szarul vagy, és igyatok meg együtt egy sört. A felhőbe kiírni a problémáidat nincs értelme, mert vagy senki nem fog reagálni, ami még rosszabb lesz, vagy jönnek majd a like-ok vagy a bátorító,  ugyanakkor semmitmondó félmondatok, amitől maximum azért fogsz megnyugodni, mert azt hiszed, hogy sok barátod van, akiknek fontos vagy, holott ők is csak két játék-menet között írtak valamit sebtiben.
 • Sem a sikereid, sem a sikertelenségeid nem tartoznak az egész világra. Lehet, hogy te éppen nagyon örülsz, vagy nagyon szomorú vagy, de ez szintén visszaélés tárgya lehet. Az sem feltétlenül érdekli az olvasóközönséget, hogy te most éppen melyik vizsgádra készülve szenvedsz az unalomtól.
 • A falat nagyon sok ember látja, így ne tegyél fel kompromittáló dolgokat, például, olyan cikket, amelyben egy szexuális aktus részletes leírása található.
 • Amit felteszel, beszél rólad, jól válogasd meg a szavaidat.
Facebook Games:
 • Ne küldj körértesítéseket, hogy melyik alkalmazással játszol éppen, és 500 másik embernek is javaslod. Nagyon idegesítő ilyen értesítéseket kapni. 
Facebook Groups:
 • Ha egy csoport tagjaként valamit írsz a csoportba, mindig a témához szólj hozzá. 
 • Ne terheld a csoportlistát személyes dolgokkal, és ne folytassatok privát levelezést a csoportban.
És ne feledd, amit felteszel az örök időkre ott marad. Ne tegyél fel olyant, amit ne tudnál felvállalni évek múlva is. Nem tudod törölni a profilodat, a Facebook-szervereken minden információ tárolva van rólad. Valahonnan Amerikából figyelnek téged!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Zajlik az élet, az azt jelenti, hogy van élet

/BKG/