Mi a különbség a forrás és a mocsár között?

Mindkét helyen víz tör a felszínre. Azonban a mocsár nem választja ki a vizet, nem folyik le, nem isszák meg az állatok, s mindeki messze elkerüli. Ezzel szemben a forrás vize kifolyik, kiárad. A vándorok messziről fekeresik, isznak belőle, szomjukat oltják vele. Öntözi a földeket. Kiárad a víz! Ennyi a különbség. Ha mocsár vagy, azok az értékek, szépségek, amik lelkedben, testedben, szívedben vannak, nem áradnak ki. Nem tudod elajándékozni. Mocsár leszel. A mocsárnak szaga van, azt messziről elkerülik. Tudj ajándék lenni mások számára, ne félj ajándékot adni! Ne gondold azt, hogy kiürülsz!

Székelyföldön ha egy család kihal, a házuk udvarán lévő kút vize is elapad. Igazából az történik, hogy a kutat a föld hajszálaerei táplálják. Ha a vizet álldandóan kimerik, a kis hajszálerek még meg is vastagodnak, s így mindig friss, egészséges ivóvíz lesz a kútban. Ha nem merik a vizet, a víz pangani kezd,  a hajszálerekben is kezdenek lerakódni a különféle ásványi anyagok, és eltömődnek, s nincs víz többé. A kút halála, ha senkinek nem kell többé a vize. A kút akkor él, ha újból és újból kimerik.

Az ember szíve arra való, hogy szeressen, adjon, ajándékozzon. Az ember halála, ha magába zárkózik, ha csak magának él. Lehet, hogy furcsa, den én hiszem, hogy a jó ember olyan, mint a tiszta kút, amiből bármennyit merítenek, mégis mindig tele van tiszta, friss vízzel.
 ...

Nem hiszem hogy Jézus Krisztus korában szebbek lettek volna a báránykák tavasszal. Nem hiszem, hogy Szent István korábann a gyemekláncfű szebben virágzott, vagy a cseresznyefa virágai szebbek lettek volna, mint most! Nem hiszem, hogy Isten mára megöregedett és gyenge lett.

/Böjte Csaba: Hiszek a szeretet végső győzelmében! Szent Gellért Kiadó és Nyomda 85. o./

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

engedjétek hozzám

Ám a templom előtt a téren  Egy kis szökőkút működik, kérem!  Körbebiciklizős, vízbe pancsikolós,  Galambkergetős, rózsaszagolgatós.  Gyerek...