Állandó értékek, kereszténység

Vannak a világban ilyen értékek, vagy értékszerűségek. Nem tudom pontosan micsodák. Állandó értékeknek nevezem. Olyan dolgok, fogalmak, tettek, amelyek valahogy mindenkinek egyformán sokat számítanak.

Egy előadáson hallottam még Mérő Lászlótól, hogy az intelligencia objektív. Azaz az emberek könnyedén meg tudják állapítani, hogy kik azok a személyek, akik intelligensek. Hosszú fejtegetések és pszichológiai tesztek segítségével bizonyította a tényt, hogy az intelligencia objektív, azaz valamiképpen mindannyian ugyanazzal a mércével mérjük az emberek "intelligens-ségét".

Ilyen állandó értékek.

Ilyen állandó érték például az élet. Nincs olyan ember, akinek ne lenne fontos az élet értéke. Ezt bizonyítja a születésnap megünneplése. A születésnap egy nagyon fontos napja az évnek, amikor az egész világ arra emlékszik, hogy n évvel ezelőtt X megszületett. És ünneplünk, van aki nagy vacsorát rendez, van aki kerti partit, van aki otthon egyedül berúg, van, aki megvendégel másokat, van aki a hegy tetején ünnepli, van aki a facebookon fogadja a 130 "Boldog születésnapot!" üzenetet... Ki így, ki úgy, de valamiképpen mindenkinek érték az, hogy életre jött, az élet kezdete, a születés.

Mindegy, hogy ki az illető, amerikai, lengyel, kínai, vallásos, ateista, fiú, lány, nyitott, zárkózott, öreg, fiatal, hivatalnok, vagy utcaseprő, ha rámosolyogsz, az a szívén egy simogatás. Mert a mosoly is érték.

A kedves szó, legyen az angol, magyar, horvát vagy német nyelven, vagy hottentottául, virágot bont, kitavaszodik tőle. És nemcsak annak, aki kapja, hanem aki adja, annak is kicsit felszáll a lelke, mert Éljen! tudott valami szépet mondani.  Mert a kedves szó: érték.

A vidám emberek társaságában jó lenni, mert a vidámság érték.

A türelmes emberek meghallgatnak, nekik el lehet mondani a szívünk legmélyebb titkait, meghallják, megértik, és ez jó. Rá mered bízni magad valakire. Ez jó. A türelem jó. A türelem is érték.

A szépség érték. Minden nő szép akar lenni. A kamasz lányok értéktelenségüktől szenvednek, mert azt gondolják nem elég szépek. A férfiak szeme is  a szépet látja. Egy szép kép szinte beszél. A színek harmóniája, a fény, a megfestett kézfej, arcok, szépség. Mindenki szép akar lenni, mert a szépség érték.


Vegyük a karácsonyt! Mi keresztények Jézus születését ünnepeljük, de a legtöbben nem vallásosak. Ha megkérdezzük őket miről szól a karácsony, azt mondják, a Szeretet ünnepe. Állami ünnep is, az összes bolt bezár. Mindig haragudtam a nem vallásosokra, hogyha ők nem hisznek Jézusban, akkor miért kapják meg a karácsonyi és a húsvéti szünetet? A szeretet és a nyuszi ünnepét... Nekik miért jár? Aztán rájöttem, hogy azért mert a Szeretet valamiképpen nekik is érték. Karácsonykor megünnepeljük, hogy van a világban szeretet, van jó, van béke, van nyugalom, van otthon, család. A szeretet érték.


És ide akartam kilyukadni, hogy a szeretet MINDEN ember számára érték. Úgyis mondhatnám, a szeretet mindenkié. Ahogy Nolan mondja: Jézus mindenkié. (A Jézus és a szeretet szavakat egyenértékűnek tekintem.)
Hajlamos vagyok, és hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy Jézus a miénk, keresztényeké. A szeretet miénk, a keresztényeké. Nekünk jogunk van azt mondani, hogy mi vagyunk a szeretetközösség, jogunk van kisajátítani az értéket, pedig tévedünk. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy azok akik nem vallásosak nem tudnak szeretni, vagy - furán fog hangzani - nincs joguk szeretni. Nekünk van jogunk szeretni, mert mi vagyunk a Jézus követői, és aki nem Jézus követője nem szerethet.

Továbbmenve, az nem lehet jó, nem lehet békés. Nem lehet türelmes, jóságos, nem élhet az igazságban, féltékeny, önző, kevély, és folytathatnám a negált szeretethimnuszt.  Ők nem alkalmasak rá, mert egy alacsonyabb fejlettségi szinten vannak.

Pedig a szeretet minden ember szíve mélyén ott van, fejlettségi és minden egyéb szintektől, és mindentől függetlenül. Tehát érték, méghozzá állandó. Csak van aki Jézusnak nevezi. 2000 éve is igaz volt az a tanítás, ma is. Mindegy, hogy a szeretet szót használjuk, vagy a Jézus szót, mindegy, hogy a Szeretetet ünnepeljük, vagy Jézus születését. Mindegy miben hiszel, a lényeg, hogy hogy viselkedsz, mondja Daniel Stein.
Mindenkinek ugyanaz a házi feladat: szeress és tégy amit akarsz. (És gondolj amit akarsz!)

A halál értékéről meg majd november elején...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

engedjétek hozzám

Ám a templom előtt a téren  Egy kis szökőkút működik, kérem!  Körbebiciklizős, vízbe pancsikolós,  Galambkergetős, rózsaszagolgatós.  Gyerek...