Nyakkendő és kapanyél

A minap a Corvinuson volt alkalmam végigmustrálni a jövő férfiait. Modern férfiakat. Lerí róluk, hogy menedzserek, közgazdászok, menzetközisek lesznek. Mintha egyenruhában járnának, mindenkin ott van az ing és a nyakkendő.
Elképzeltem, hogy milyen lesz egy ilyen férfi jövője: Csíkos ing, iroda, tágas; mobiltelefonnak nevezett csúcstechnológia a zakózsebében, szőnyeg, mahagóni bútorok, hatalmas bőrbevonatú forgószék, üvegszekrény, puha kéz, 18 fokra programozott légkondícionáló, frissen nyírt haj, csinos titkárnő, mindenki tiszteleg, és remegve lép be a bőrrel szigetelt ajtón a főnök irodájába.
Ilyen a férfi ideál. Uralkodhat mindenki fölött, pénzzel van teletömve, hírneve van, és félnek tőle. Minden férfi ilyen akar lenni: menő.
A mai modern világ már nem tűri meg a két kezi munkást. Gyalázatos minden olyasmi, amitől a kezed piszkos lesz, vagy netalán hólyagos. A mai modern világ lenézi azokat a parasztembereket, akik még kapát fognak a kezükbe, izzadtan térnek haza otthonukba a földről és piszkosak. Nem menő dolog. És mellesleg fárasztó. Minnél jobban elfáradsz egy munkában annál kevésbé vagy menő, mert a mai világban az a menő, ami kényelmes. Komfortos. A munka pedig megalázó.
Szomorú dolog egy ilyen társadalomban élni.
A nők is ugyanolyanok. Akin nincs nyakkendő, az már nem jöhet számításba, az már nem kereshet jól. Nem kell.
Miért él az ország egyötöde a fővárosban? Mert vidéken dolgozni kell. És nem is keres annyit az ember. Ezzel szemben milyen jó a budapestieknek! Felkötik a nyakkendőt, bevillamosoznak a munkahelyre, ülnek 8 órát, hazamennek, és tévéznek. Azt a szót, hogy kapa talán soha nem is hallották, kertet nem láttak, és gólyát is csak képről. Tele van az ország ilyen menő férfiakkal és nőkkel, akik nagy menőn felveszik a nyakkendőt, és a rövid fekete szoknyát, és közben nem tudják mi az a moha, vagy hogy mekkora egy róka, soha egyetlenegy csillagot, vagy naplementét nem láttak, sem pedig búzatáblát meg nem simogattak. És arról beszélnek nekem, hogy hogyan működik a világ. A modern világ.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

engedjétek hozzám

Ám a templom előtt a téren  Egy kis szökőkút működik, kérem!  Körbebiciklizős, vízbe pancsikolós,  Galambkergetős, rózsaszagolgatós.  Gyerek...