Szépség és okosság, az értékek

Azt gondolja magában a fiú: Ha majd egyszer barátnőm lesz, akkor biztos, hogy hosszú haja lesz, és szoknyában fog járni. És nagyon nagyon szép lesz, és kedves.
Azt gondolja a lány: az én férjem lesz a legokosabb ember a világon, mindent tudni fog, és bátor lesz, és erős.
Húsz vagyok.
Ezek az emberek legfőbb értékei. A férfi legyen okos, a nő szép. Sőt a mai emancipált világunkban már a nő is legyen okos. És tényleg! Felteszem a kérdést: mit számít, hogy valaki szép-e vagy okos. Teljességgel lényegtelen. A pillanat ócska trükkje mindkettő. Amikor egy férfi szembetalálkozik egy nővel az utcán és azt gondolja, hű de szép, ez a gondolat nem tart tovább egy pillanatnál, amíg elhalad mellette, és már réges régen azon jár az esze, hogy miért nem működik az a szar program, amin egész éjjel dolgozott. A szépség arra való, hogy elragadjon, és benyomást keltsen. Jó benyomást. Mert először látunk, és aztán beszélünk csak. A szépség az első pillanat benyomása.
Az okosság pedig a másodiké. Amikor a férfi elkezd beszélni diffegyenletekről, operációkutatásról, molekulamodellekről, vagy éppen a 6.9-es átlagáról. A szavak mögött pedig ott bujkál a hűvös racionalitás, ami a saját magabiztosságától dagad, mert azt gondolja, hogy ő a világ ura, és ezzel már meg is nyerte magának a nőt, és mindenki mást is.
Az örök élet szempontjából egyik sem lényeges.
Most pedig elmondok egy titkot. Ami nem azért titok, mert rajtam kívül nem tudja senki, hanem azért, mert sokan nem nőnek fel ahhoz, hogy megértésék, ezért számukra mindig is titok marad. (Úgy mint számomra a Gauss-lemma.)
A titok pedig az, hogy ebben a világban, egyetlen egy érték van, ami lémyeges. Azt a szót szokták rá használni, hogy szeretet, de ez számomra túl elcsépelt, és különben is, nem akarok a szeretetről ömlengeni, mert senki nem fog komolyan venni. Nevezzük inkább tűréshatárnak, vagy kompromisszumkötő-képességnek, vagy a dolgokba-bele-törődni-tudásnak, vagy alázatnak. Teljesen mindegy, hogy milyen szót használunk rá, a lényeg, hogy minnél több mindenre azt tudod mondani, hogy legyen úgy, ahogy Te akarod, annál szabadabb vagy. Minnél több emberrel minnél több kompromisszumot tudsz kötni, annál megbecsültebb vagy. Minnél több hülyeséget eltűrsz a házastársadtól, annál boldogabban fogtok együtt élni. Minnél nagyobb benned az alázat annál kevesebb a fertőző harag. Minnél jobban szeretsz, annál kevesebb lesz benned a félelem, és az önzés. Legyen bár valaki szép, ha a lelkében feslett, és legyen bár valaki okos, ha szívében kemény. Boldog egyik sem lesz. Boldog az lesz, aki ezt az értéket nem hagyja magából kisorvadni. Mert mindenkiben ott van, a szépséggel, és az okossággal ellentétben, mert ezek adottságok, míg a szeretet fejleszthető, és sem kozmetikus nem kell hozzá, sem pedig agy-tréner.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

engedjétek hozzám

Ám a templom előtt a téren  Egy kis szökőkút működik, kérem!  Körbebiciklizős, vízbe pancsikolós,  Galambkergetős, rózsaszagolgatós.  Gyerek...