A szerelem ösztön gyengeség villamosság

"Elgondolkoztam az előző bejegyzéseden, kedves Fritz. Azt hiszem én mégis a szép hangú nénivel értek egyet.

A szerelem ösztön, mert csak egy válaszreakció. Valaki felfigyel rád, és emiatt ösztönösen elkezdesz hozzá ragaszkodni. Ez minden emberi kapcsolatban így van, csak a szerelem erősebb.


A szerelem gyengeség. Nem tudsz tenni ellene semmit. Csak bámulsz ki egész nap a fejedből. Gyengeség, mert józan ésszel nem meggyőzhető. És nem te választasz, mert csak belecsöppensz egy érzésbe. Arról meg nem is beszélve, hogy külső tényezőkkel is lehet irányítani, (pl. valakibe belebeszélni azt, hogy szerelmes.)


A szerelem villamosság. Addig tart ameddig egy szikra. Pár pillanat és elmúlik. És utána?




Van az a régi vicc, hogy a szerelem olyan mint a sivatag. A távolban paloták, oázis, tevék látszanak, de ahogy közelebb érsz, eltűnik a délibáb, a paloták, az oázis, és kettesben maradsz a tevével.

Valóban. A másikat nem fogod örökké a legszebbnek, a legjobbnak a legtökéletesebbnek látni. Egy idő után eltűnik az álomkép, marad a teve.

Sok házasság azért bomlik fel, mert amikor az emberek rájönnek, hogy tevét választottak, elborzadnak, mert azt hiszik, hogy ők ennél többet érdemelnek. Elmennek és keresnek egy másik álomképet, és így végigálmodozzák az életüket. Pedig ha rájössz, hogy magad is csak egy gyarló teve vagy, nyertél.



Ekkor jön az a másik szó, amelyik azt mondja: "Nézd, tudom, hogy csak egy teve vagy, látod én is csak egy teve vagyok, de elfogadlak úgy ahogy vagy, azért, ami vagy." Ez volna a szeretet. Azt hiszem, ezt hiányoltad a dalból. Ez a legtudatosabb döntés, amit az ember hozhat. Nem ösztön, döntés! A szeretetet akarni kell, mondja Erich Fromm. Olyan szépeket lehetne erről még mondani, de nem teszem, mert nekem is csak halvány sejtéseim vannak arról, hogy mi a szeretet, meg amúgyis túl hosszúra (és talán túl keményre) sikeredett ez a bejegyzés. És az emberek általában nem szeretik a hosszú dolgokat, meg a keményeket sem. Minnél gyorsabban legyünk túl rajta, és menjen az élet, de lehetőleg ne kelljen gondolkodni.

(Remélem már világos, hogy részemről miért tartozik a szerelem szó a legrondábbak közé.)

De abban igazat adok, hogy az emberi kapcsolatainkra nagyon kell vigyázni, mert törékenyek. Nem lehet csak úgy játszani velük."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

engedjétek hozzám

Ám a templom előtt a téren  Egy kis szökőkút működik, kérem!  Körbebiciklizős, vízbe pancsikolós,  Galambkergetős, rózsaszagolgatós.  Gyerek...